Jesus Christ Superstar - Dalhalla

Jesus Christ Superstar

Dalhalla 2022 & 2023

JESUS CHRIST SUPERSTAR är utan att överdriva en av världens största musikalsuccéer genom tiderna. Den älskade rockoperan med musik av Andrew Lloyd Webber och text av Tim Rice släpptes ursprungligen som ett konceptalbum 1970 med bland andra Deep Purple-sångaren Ian Gillan som Jesus.

Broadwaypremiären skedde 1971 och sedan dess har Jesus Christ Superstar satts upp i mängder av olika utföranden på såväl scen som vita duken och setts av miljontals människor världen över.

Sommaren 2022 och 2023 fick vi hela Dalhalla att koka under totalt fem oförglömliga kvällar på den mäktiga utomhusarenan. I huvudrollerna såg vi Linus Wahlgren som Jesus och Laila Adèle som Maria Magdalena, Peter Stormare axlade rollen som Kung Herodes och som Judas och Pontus Pilatus briljerade Patrik Martinsson och Fred Johanson. Kapellmästare var Carina E. Nilsson och för regi/koreografi stod Åsa Engman.

Publikcitat om Jesus Christ Superstar

Trailers för Jesus Christ Superstar

Bilder från Jesus Christ Superstar

Fotograf: Håkan Larsson

Medverkande i Jesus Christ Superstar

Linus Wahlgren

Linus Wahlgren spelar huvudrollen som Jesus. Han har en gedigen meritlista från såväl film och tv som teaterbranschen med flera minnesvärda roller i bagaget. I musikalsammanhang har vi tidigare kunnat se Linus i stora produktioner såsom Skönheten och Odjuret, Rent, Legally Blonde och Book of Mormon, för att bara nämna några. Senast kunde vi se honom i storasyster Pernillas hyllade humorshow Pernilla Wahlgren har hybris som spelade inför utsålda hus runt om i hela Sverige under hösten 2022.

Patrik Martinsson – Judas

Patrik Martinsson tar sig i och med denna produktion av Jesus Christ Superstar an rollen som Judas för inte mindre än femte gången i karriären. Han har även spelat stora roller i flera andra världsberömda musikaler, däribland Les Misérables, Miss Saigon, Evita, Chess, Mamma Mia!, Cats och Hair. Patrik har även medverkat som en av huvudsolisterna i vår succéföreställning Från Broadway till Duvemåla. Vid sidan om musikalkarriären har Patrik dessutom medverkat i ett flertal teater-, film- och TV-produktioner.

Laila Adèle – Maria Magdalena

Laila Adèle i rollen som Maria Magdalena besitter en av Sveriges absolut bästa soulröster och det är inte utan anledning hon kallats för både ”Soulgudinna” och ”Lill-Aretha”. Hon har tidigare setts i musikaler som Little Shop of Horrors, Hairspray, Jekyll & Hyde, Legally Blonde, Miss Saigon, Cabaret och Rock of Ages. Laila har även under flera säsonger medverkat som en av huvudsolisterna i vår succéföreställning Från Broadway till Duvemåla. Laila har dessutom en imponerande solokarriär i bagaget där hon bland annat släppt flera album, tävlat i Melodifestivalen samt agerat sidekick åt Tomas Ledin i dennes hyllade krogshow Skarpt läge i både Stockholm och Göteborg.

Fred Johanson – Pontius Pilatus

Fred Johanson spelar Pontius Pilatus, vilket kommit att bli något av hans paradroll genom åren. Fred har tolkat den hänsynslöse ståthållaren i inte mindre än fem olika produktioner av Jesus Christ Superstar genom åren, däribland i den senaste stora filmatiseringen av musikalen från år 2000. Utöver detta har han stått på flera av världens stora scener och gjort roller som Frollo i Notredame de Paris, Jafar och Sultan i Aladdin, Samuel i Footloose, Juan Peron i Evita, Javert i Les Misérables samt Odjuret i Skönheten och odjuret. På Broadway och West End spelade Fred Max i Sunset Boulevard mot ingen mindre än Hollywoodstjärnan Glenn Close.

Peter Stormare – Kung Herodes

Peter Stormare återvänder som Kung Herodes, en roll som när han gjorde den förra sommaren var Hollywoodstjärnans första på en svensk scen sedan Ingmar Bergmans uppsättning av Fröken Julie på Dramaten 1991. I övrigt behöver Peter ingen närmare presentation efter över 30 år i USA och roller i både tv-serier och filmer såsom Fargo, The Lost World: Jurassic Park, Seinfeld, Armageddon, The Big Lebowski, Chocolat, Dancer in the Dark, Minority Report, Prison Break, Constantine, The Blacklist och 22 Jump Street, för att bara nämna några.

Kristoffer Hellström – Kaiafas

Kristoffer Hellström iklär sig rollen som översteprästen Kaiafas. Kristoffer är en välmeriterad musikalartist och skådespelare som setts i flera stora scenproduktioner, däribland Sweeney Todd, Les Miserables, Candide, Hair, Sunset Boulevard, Jersey Boys och Grease. På film- och tv har Kristoffer medverkat i bland annat SVT:s 30 grader i februari, Viaplays originalserie Veni Vidi Vici samt kortfilmen Syntax Error.

Jonas Wåhlin – Hannas

Jonas Wåhlin spelar översteprästen Kaiafas närmaste rådgivare Hannas. Jonas är utbildad vid Balettakademiens Musikallinje i Göteborg och har medverkat i många stora musikaler i såväl Sverige som utomlands. Några som kan nämnas är Mary Poppins, The Wedding Singer, My Fair Lady, Spelman på Taket, Crazy for You och Wicked. Senast kunde vi se honom i rollen som Freddie Trumper i Säffleoperans bejublade uppsättning av Chess på Svenska hösten 2019.

Tord Hansson – Petrus

Tord Hansson i rollen som Petrus är en välrenommerad musikalartist som efter sin examen från Balettakademien i Göteborg 2012 medverkat i en rad olika produktioner både i Sverige och utomlands. Han har bland annat spelat lärljunge i just Jesus Christ Superstar på Åbo Svenska Teater, där han även gjorde inhopp både som Simon och Jesus. Sedan 2015 har Tord varit återkommande på Wermland Opera i produktioner som En gentlemans handbok i kärlek & mord och Les Misérables där han hade rollen som Corfeyrac samt var understudy för Jean Valjean, och han spelade Nigel Bottom i Europapremiären av Something Rotten!

Robban Högström – Simon Ivraren

Robban Högström spelar Simon Ivraren och är utbildad vid Musikteaterskolan i Bjärnum och The Urdang Academy i London. Robban har medverkat i musikalproduktioner såsom Grease, Pippin, West Side Story, Company och The Secret Garden. Han var dessutom, tillsammans med Lotta Sandborgh, koreograf för Highlights Productions uppsättning av Familjen Addams 2016. 2019 tilldelades han Viktoria Tocca Entertainments musikalstipendium för lovande musikalartister.

Sienna Sebek, Malena Tuvung & Sofia Jung – Soulgirls

Sienna Sebek, Malena Tuvung och Sofia Jung är föreställningens Soulgirls. Sienna tog sin kandidatexamen 2015 från Andrew Lloyd Webbers skola ArtsEd i London och gjorde därefter sin professionella debut i rollen som Norma i musikalen Dusty på The Charing Cross Theatre i London. Sedan dess har hon bland annat setts i Americana på Theatre Royal Startford East i London, Something Rotten! på Wermland Opera, Grease på Nöjesteatern i Malmö samt Sound of Music, Barberaren i Sevilla och Anastasia på Malmö Opera. Senast kunde man se Sienna i rollen som Val i A Chorus Line på Stadsteatern i Stockholm. Malena har vi sett i huvudroller i musikaler som Jekyll & Hyde på Malmö Opera och Cats på Cirkus i Stockholm. Hon har också medverkat i Allsång på Skansen. Efter att ha studerat på Balettakademien i Göteborg var Malena bland annat solist på Wallmans salonger i Köpenhamn. Hon har även under flera säsonger varit en av huvudsolisterna i succéshowen Från Broadway till Duvemåla samt turnerat med soloföreställningen Evergreen – En hyllning till Barbra Streisand. Sofia är sångerska och musikalartist utbildad på Perfoming Art School i Göteborg. Efter examen har hon medverkat i musikalen Hair på Göteborgsoperan och shower på såväl Wallmans som Göta Lejon, i musikalen On The Town på Kulturhuset Spira i Jönköping samt Häxorna i East Wick på Cirkus i Stockholm. Sofia är även en av sångerskorna i soulbandet Sister Soul.

Martin Urech, Simon Rubin & Filip Morel – Präster

Martin Urech, Simon Rubin och Filip Morel är föreställningens präster. Martin har de senaste åren utbildat sig till musikalartist, först på Geijerskolan i Ransäter, därefter 2 år på Balettakademin i Stockholm och nu senast Balettakademin i Göteborg, med examen från den 3-åriga musikallinjen, våren 2021. Han har ett flertal roller och produktioner i ryggen där roller som Hud i musikalen Hair på Boulevardteatern, Crooks i Möss och människor på Värmlandsteatern. Simon är utbildad vid Högskolan för Scen och Musik (Artisten), Balettakademien Stockholms Musikalutbildning och Södra Latins Gymnasiums Spetsmusiklinje. Under sin utbildning har Simon bland annat gjort roller som Melchior i Spring Awakening, Bill Sikes i Oliver!, The Caretaker i The Other School och Pontius Pilatus i Jesus Christ Superstar. Filip är utbildad vid Balettakademien i Stockholm samt Östra Grevies Folkhögskola. Han har medverkat i flertalet svenska musikalproduktioner, däribland Rent på Kulturhuset i Halmstad, samt Peter Pan och Little Shop of Horrors på Kristianstad teater. Våren 2019 gjorde Filip regidebut med musikalen Legally Blonde på Olsbergs Arena i Småland. Han var senast aktuell i Chess på Säffleoperan där han var understudy för de båda manliga huvudrollerna Anatolij och Freddie.

Joyvoice under ledning av Hanna Rydman – Kör

Föreställningens kör är Joyvoice. Joyvoice grundades 2014 av Hanna Rydman och är idag Sveriges största körverksamhet med närmare 250 körer och över 22 000 sångglada deltagare över hela landet. Under våra konserter på Dalhalla i sommar kommer 30 av deras allra vassaste röster, inklusive Hanna i egenskap av körledare, att backa upp våra solister för att ge publiken en riktigt maffig upplevelse!

Carina E. Nilsson – Kapellmästare

Orkestern leds av Carina E. Nilsson som med över 6 000 spelningar i bagaget och drygt 250 framträdanden per år utan att överdriva är en av landets mest anlitade och uppskattade pianister, kapellmästare och ackompanjatörer.

Linus Wahlgren

Jesus

Patrik Martinsson

Judas

Laila Adèle

Maria Magdalena

Fred Johanson

Pontius Pilatus

Peter Stormare

Kung Herodes

Kristoffer Hellström

Kaiafas

Jonas Wåhlin

Hannas

Tord Hansson

Petrus

Robban Högström

Simon Ivraren

Sienna Sebek

Soulgirl

Malena Tuvung

Soulgirl

Sofia Jung

Soulgirl

Martin Urech

Präst

Simon Rubin

Präst

Filip Morel

Präst

Jesus Christ Superstar - Jack E. Rubensson & Tudor Tocca

Jack E. Rubensson & Tudor Tocca

Jesus & Judas som barn

Jesus Christ Superstar - Eos Karlsson

Eos Karlsson

Stuntman

Kör från Joyvoice

Under ledning av Hanna Rydman

Musiker

Kapellmästare: Carina E. Nilsson
Gitarr: Barbro Lindqvist
Gitarr: Magnus Josephson
Keyboard: Jonas Öijvall
Keyboard: Johannes Annfält
Keyboard: Maria Kvist
Trummor: Fredrik Bergström
Slagverk: Andreas Ekstedt
Bas: Magnus Eugensson
Horn: Johan Ahlin
Trumpet: Hans Dyvik
Träblås: Inga-Lill Högman

Om Dalhalla

Jesus Christ Superstar Dalhalla

DALHALLA är beläget djupt inne i skogen strax norr om Rättvik och är en av världens mest spektakulära utomhusscener för livemusik.

Dalhalla invigdes 1993 i det nedlagda kalkstensbrottet Draggängarna och har en publikkapacitet på cirka 6 000 åskådare. Sedan dess har en mängd stora både svenska och internationella artister uppträtt på den trollbindande spelplatsen, däribland Sting, Patti Smith, Kraftwerk, Judas Priest, Beach Boys, Nick Cave & The Bad Seeds, First Aid Kit, Roxette, Pet Shop Boys, Neil Young, Veronica Maggio, The Hives, Björk och Laleh.

Arenans mått och utformning erbjuder utomordentliga förutsättningar för en svårslagen akustik, helt i klass med såväl antika amfiteatrar som konserthus världen över. Den unika miljön hänför varje sommar närmare 100 000 besökare och de flesta som besökt platsen beskriver den som något alldeles speciellt.

Kreativt team för Jesus Christ Superstar

Viktoria Tocca

Producent

Åsa Engman

Regissör

Carina E. Nilsson

Musikalisk ledning

Stefan Wåhlberg

Kostymdesign

Palle Palmé

Ljusdesign

Liza Wåhlin

Projektledare